Showing 17–31 of 31 results
-
160.00 ₺
Pancar,içerisinde bulunan A, B, C, P vitaminleri, potasyum, sodyum, manganez, fosfor, çinko, demir, kalsiyum gibi vitamin ve mineraller ile bağışıklık sistemimizi güçlendirirken kırmızı renginden gelen antioksidan içeriği sayesinde vücudumuzdaki zararlı maddelerin atılmasına destek olur.
Fermente edildiğinde faydaları katlanan pancar bağırsak floramızdaki faydalı bakterilerin çoğalmasına destek olur. -
270.00 ₺
Fermente Sirkenin Kullanım Alanlar
Fermente sirkeler Anti bakteriyel, antifungal ve antiinflamatuar özellikleri ile size sağlıklı ,genç bir cilt sağlar. Cildinizin sağlıklı alkali pH düzeyine erişmesine yardımcı olur. Yüzünüzü temizledikten sonra bir parça pamuğa elma sirkesi damlatın ve cildinize tonik gibi uygulayın. Gözenekleri sıkılaştırırken kirleri de temizleyecektir.
Anti bakteriyel özelliği ile banyodan sonra koltuk altınıza birazcık sürmek kötü kokuyu engelleyecektir
Temiz bir nefes için 1 yemek kaşığı sirke ile 1çay bardağı suyu karıştırıp gargara yaparsanız ağız ve boğaz içerisindeki kötü bakterilere karşı etkili olacaktır.Ayaklarınızı yıkadığınız suya bir miktar sirke döküp 15 dk. beklediğinizde ayaklarınızın pamuk gibi olacak ve kötü kokulara karşı etkili olacaktır.
Varisler için bir pamuğa sirke damlatıp yatmadan önce varisli bölgeye uyguladığınızda size rahatlatacaktır
Banyo yaptığınız suya 1 bardak sirke eklerseniz vücudunuzu toksinlerden arındıracaktırSaçlarınızı yıkadıktan sonra 1 bardak suya 1 yemek kaşığı sirke karıştırıp saçınıza uygulayıp 2 dk bekletip duruladığınızda saçlarınız daha sağlıklı ve parlak gözükecektir
Bulaşık makinelerinde deterjan yerine sirke kullanabilirsiniz Fırın içi temizlikte ,mutfak tezgahı cam ve ayna temizliğinde de kullanabilirsiniz.
Sirke Sağlıktır
Gün içerisindeki bir öğününüze 2çay kaşığı sirke eklemeniz yemek sonrası kan şekeri yükselmelerinde % 20 ye varan düşmeler sağlayabiliyor.
Akşam yemeğine eklenen 1-2 çay kaşığı sirkede ertesi sabah ki kan şekerini daha düşük tutabiliyor
Düzenli sirke tüketiminin kan basıncını düşürebileceğini gösteren kanıtlar da mevcuttur. -
230.00 ₺
SAUERKRAUT (Ekşi Lahana), LAB ile fermente edilen, zengin probiyotik içeriğinin yanında prebiyotik de içermesiyle sağlığımıza sayısız fayda sunan sinbiyotik bir gıdadır.
Lakto fermente ekşi lahana kendi suyuyla fermente olur; içerisindeki enzimler, vitaminler ve dost bakterilerle süper gıdaya dönüşür.
Herbir çeşidine özgü sağlık deposu içeriği ve lezzetiyle fonksiyonel beslenmenin temelini oluşturur.
K, C ve B vitaminleri, kalsiyum, magnezyum, diyet lifi, folat, demir ve potasyum içerir.
Sirke, limon içermez, pastörize edilmemiştir.
Ekşi lahana kalorisi düşük ve lif oranı yüksek bir gıdadır.
İçeriğindeki lif nedeniyle daha uzun sürede sindirilir. Bu sayede uzun süre tokluk hissi verir.
Fermantasyon süreci, besinlerin biyoyararlanımını artırarak kendisinden daha besleyici hale getirir.
Bağırsak mikrobiyatası genel sağlığımız için son derece önemlidir. Bağırsaklarımızda bulunan bakteriler metabolizmamızı, ruh halimizi, bağışıklık sistemimizi, enerji seviyemizi, hormon üretimimizi ve çok daha fazlasını etkiler. Dolayısıyla sağlıklı bir bağırsak florasına sahip olabilmenin en iyi ve en etkili yolu probiyotik gıdalardır.
-
230.00 ₺
SAUERKRAUT (Ekşi Lahana), LAB ile fermente edilen, zengin probiyotik içeriğinin yanında prebiyotik de içermesiyle sağlığımıza sayısız fayda sunan sinbiyotik bir gıdadır.
Lakto fermente ekşi lahana kendi suyuyla fermente olur; içerisindeki enzimler, vitaminler ve dost bakterilerle süper gıdaya dönüşür.
Herbir çeşidine özgü sağlık deposu içeriği ve lezzetiyle fonksiyonel beslenmenin temelini oluşturur.
K, C ve B vitaminleri, kalsiyum, magnezyum, diyet lifi, folat, demir ve potasyum içerir.
Sirke, limon içermez, pastörize edilmemiştir.
Ekşi lahana kalorisi düşük ve lif oranı yüksek bir gıdadır.
İçeriğindeki lif nedeniyle daha uzun sürede sindirilir. Bu sayede uzun süre tokluk hissi verir.
Fermantasyon süreci, besinlerin biyoyararlanımını artırarak kendisinden daha besleyici hale getirir.
Bağırsak mikrobiyatası genel sağlığımız için son derece önemlidir. Bağırsaklarımızda bulunan bakteriler metabolizmamızı, ruh halimizi, bağışıklık sistemimizi, enerji seviyemizi, hormon üretimimizi ve çok daha fazlasını etkiler. Dolayısıyla sağlıklı bir bağırsak florasına sahip olabilmenin en iyi ve en etkili yolu probiyotik gıdalardır.
-
0.00 ₺
Sirkencübin şerbeti, Osmanlı zamanından günümüze kadar gelen özellikle sarayda çok tüketilen refahlatıcı ve sağlıklı bir şerbetdir. Mevlana Celaleddin Rumi’nin en sevdiği içeceklerden biri olan Sirkencübinin bir diğer adı da Mevlevi içeceğidir.
Elma sirkesi yada üzüm sirkesi, bal, su ve çeşitli baharatların karışımıyla hazırlanan SİRKENCÜBİN benzersiz lezzete ve ferahlatıcı bir aromaya sahiptir
*Detoks etkisiyle vücudumuzu arındırırken kan şekerini düzenleyerek uzun süreli tokluk hissi verir* Hazımsızlığa iyi gelerek sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur
-
230.00 ₺
SAUERKRAUT (Ekşi Lahana), LAB ile fermente edilen, zengin probiyotik içeriğinin yanında prebiyotik de içermesiyle sağlığımıza sayısız fayda sunan sinbiyotik bir gıdadır.
Lakto fermente ekşi lahana kendi suyuyla fermente olur; içerisindeki enzimler, vitaminler ve dost bakterilerle süper gıdaya dönüşür.
Herbir çeşidine özgü sağlık deposu içeriği ve lezzetiyle fonksiyonel beslenmenin temelini oluşturur.
K, C ve B vitaminleri, kalsiyum, magnezyum, diyet lifi, folat, demir ve potasyum içerir.
Sirke, limon içermez, pastörize edilmemiştir.
Ekşi lahana kalorisi düşük ve lif oranı yüksek bir gıdadır.
İçeriğindeki lif nedeniyle daha uzun sürede sindirilir. Bu sayede uzun süre tokluk hissi verir.
Fermantasyon süreci, besinlerin biyoyararlanımını artırarak kendisinden daha besleyici hale getirir.
Bağırsak mikrobiyatası genel sağlığımız için son derece önemlidir. Bağırsaklarımızda bulunan bakteriler metabolizmamızı, ruh halimizi, bağışıklık sistemimizi, enerji seviyemizi, hormon üretimimizi ve çok daha fazlasını etkiler. Dolayısıyla sağlıklı bir bağırsak florasına sahip olabilmenin en iyi ve en etkili yolu probiyotik gıdalardır.
-
320.00 ₺
Umami; tatlı, tuzlu, ekşi ve acı tatlara ilaveten ” beşinci tat ” olarak adlandırılmaktadır. Deniz yosunu, eski peynir, olgun domates ve mantar gibi yiyeceklerde doğal olarak bulunur. Ağız sulandıran o lezzet den sorumlu bileşikler olan glutamat ve nükleotitlerle tat reseptörlerini harekete geçirir.
Kristal kaya tuzu yosunlardan gelen umami bileşiklerle birlikte çalışarak daha kompleks tatlar elde etmenizi sağlar. Mutfakta asıl maharet lezzetleri katmanlar halinde birleştirdiğinizde ortaya çıkar. Deniz yosunu ve baharatlarla tatlandırılmış bir tutam tuz, ağır soslar veya karmaşık işlemler gerektirmeden yemeğinize lezzet katmanları katabilir.
Umami tuzlarımız sandviçlerinize, salatalarınıza, yemeklerinize lezzet, doku ve görsel çekicilik katar.
Mutfağınıza yepyeni bir lezzet katacak gurme bir karışım olan umami tuzlarımızın tadını keşfedin.
Taze fesleğenin canlı ferahlatıcı notaları baharatlar ve deniz yosununun umami aromasıyla birleştirilerek hazırlanan pesto bitirme tuzumuz her yemeğe çok yönlü bir son dokunuş katıyor.
Parlak yeşil tanecikler damakta uyandırdığı yoğun lezzetin yanı sıra görsel bir çekicilik de sunuyor.
* Tavuk
* Balık
* Salata
* Çorba, özellikle sebze çorbası
* Kavrulmuş veya ızgara sebzeler
* Yumurta yemekleri, özellikle çırpılmış veya omlet şeklinde
* Makarna ve pirinç
* Fasulye yemekleri, özellikle barbunya
gibi yiyeceklerinize lezzet katın. -
320.00 ₺
Umami; tatlı, tuzlu, ekşi ve acı tatlara ilaveten ” beşinci tat ” olarak adlandırılmaktadır. Deniz yosunu, eski peynir, olgun domates ve mantar gibi yiyeceklerde doğal olarak bulunur. Ağız sulandıran o lezzet den sorumlu bileşikler olan glutamat ve nükleotitlerle tat reseptörlerini harekete geçirir.
Kristal kaya tuzu yosunlardan gelen umami bileşiklerle birlikte çalışarak daha kompleks tatlar elde etmenizi sağlar. Mutfakta asıl maharet lezzetleri katmanlar halinde birleştirdiğinizde ortaya çıkar. Deniz yosunu ve baharatlarla tatlandırılmış bir tutam tuz, ağır soslar veya karmaşık işlemler gerektirmeden yemeğinize lezzet katmanları katabilir.
Umami tuzlarımız sandviçlerinize, salatalarınıza, yemeklerinize lezzet, doku ve görsel çekicilik katar.
Mutfağınıza yepyeni bir lezzet katacak gurme bir karışım olan umami tuzlarımızın tadını keşfedin.
Çerkez tuzu; Kuzey Kafkasya halklarının geleneksel tuzu olup, özellikle Adıge, Kabardey-Balkar ve Karaçay-Çerkes’te popülerdir. Yemeklere zengin bir aroma ve tat veren, çeşitli otlar ve taze sarımsakla harmanlanmış bir tuzdur.
* Et ve balık
* Marinasyon
* Salata sosları
* Yoğurt
* Ekmek ve tuzlu hamur işi
* Izgara sebze
* Yumurta
gibi yiyeceklerinize lezzet katın. -
320.00 ₺
Umami; tatlı, tuzlu, ekşi ve acı tatlara ilaveten ” beşinci tat ” olarak adlandırılmaktadır. Deniz yosunu, eski peynir, olgun domates ve mantar gibi yiyeceklerde doğal olarak bulunur. Ağız sulandıran o lezzet den sorumlu bileşikler olan glutamat ve nükleotitlerle tat reseptörlerini harekete geçirir.
Kristal kaya tuzu yosunlardan gelen umami bileşiklerle birlikte çalışarak daha kompleks tatlar elde etmenizi sağlar. Mutfakta asıl maharet lezzetleri katmanlar halinde birleştirdiğinizde ortaya çıkar. Deniz yosunu ve baharatlarla tatlandırılmış bir tutam tuz, ağır soslar veya karmaşık işlemler gerektirmeden yemeğinize lezzet katmanları katabilir.
Umami tuzlarımız sandviçlerinize, salatalarınıza, yemeklerinize lezzet, doku ve görsel çekicilik katar.
Mutfağınıza yepyeni bir lezzet katacak gurme bir karışım olan umami tuzlarımızın tadını keşfedin.Bu tuz kristal değil, ince toz şeklinde olduğundan, patlamış mısır tanelerine birazcık yağ ile birlikte az miktarda eklemeniz yeterlidir. Patlamış mısıra lezzetli bir tereyağlı tat verir. Hiç bir katkı maddesi içermemektedir.
* patlamış mısır
* patates kızartmaları
* cips
* kuruyemiş karışımları
gibi yiyeceklerinize lezzet katın. -
320.00 ₺
Umami; tatlı, tuzlu, ekşi ve acı tatlara ilaveten ” beşinci tat ” olarak adlandırılmaktadır. Deniz yosunu, eski peynir, olgun domates ve mantar gibi yiyeceklerde doğal olarak bulunur. Ağız sulandıran o lezzet den sorumlu bileşikler olan glutamat ve nükleotitlerle tat reseptörlerini harekete geçirir.
Kristal kaya tuzu yosunlardan gelen umami bileşiklerle birlikte çalışarak daha kompleks tatlar elde etmenizi sağlar. Mutfakta asıl maharet lezzetleri katmanlar halinde birleştirdiğinizde ortaya çıkar. Deniz yosunu ve baharatlarla tatlandırılmış bir tutam tuz, ağır soslar veya karmaşık işlemler gerektirmeden yemeğinize lezzet katmanları katabilir.
Umami tuzlarımız sandviçlerinize, salatalarınıza, yemeklerinize lezzet, doku ve görsel çekicilik katar.
Mutfağınıza yepyeni bir lezzet katacak gurme bir karışım olan umami tuzlarımızın tadını keşfedin.
Siyah sarımsak, klasik beyaz sarımsağın fermente edilmiş halidir. Taze sarımsak, hassas bir şekilde kontrol edilen koşullar altında birkaç hafta saklanır ve bu da ona koyu siyah rengini ve çok özel bir lezzetini verir. Bu işlem sadece görünümünü değil, aynı zamanda kimyasal bileşimini ve sağlık yararlarını da değiştirir.
Siyah sarımsak üretimi, sabır ve hassasiyet gerektiren zaman alıcı bir süreçtir. Taze sarımsak, yaklaşık 70 santigrat derece sabit sıcaklıkta ve %80-90 nem oranında yaklaşık 90 gün boyunca fermente edilir. Bu işlem sırasında, çiğ sarımsağın yoğun kokusundan ve keskin tadından sorumlu olan kükürt bileşikleri parçalanır. Bunun yerine, sarımsağa koyu rengini ve kadifemsi dokusunu veren melanoidinler üretilir.
Siyah sarımsağın şaşırtıcı derecede karmaşık ve tatlı bir tadı vardır. Taze sarımsağın keskin ve yakıcı notası, meyan kökü, balzamik sirke , erik ve bir tutam karamel karışımını anımsatan bir aromaya dönüşür. Bu derin lezzet, onu yemekleri özel bir şekilde zenginleştiren eşsiz bir malzeme haline getirir.
Fermente siyah sarımsağın muhteşem tatlı, dumanlı aroması mantarların güçlü topraksı aroması ve deniz yosunun umami tadı ile harmanlanır ve ortaya Umami, Tuzlu, Tatlı, Hafif Dumanlı bir lezzet senfonisi çıkar.* Makarna
* Pişmiş et, özellikle biftek, tavuk
* Yumurta
* Püre veya fırınlanmış patates
* Mevsim sebzeleri
* Salata
gibi yiyeceklerinize lezzet katın. -
640.00 ₺580.00 ₺Umami; tatlı, tuzlu, ekşi ve acı tatlara ilaveten ” beşinci tat ” olarak adlandırılmaktadır. Deniz yosunu, eski peynir, olgun domates ve mantar gibi yiyeceklerde doğal olarak bulunur. Ağız sulandıran o lezzet den sorumlu bileşikler olan glutamat ve nükleotitlerle tat reseptörlerini harekete geçirir.
Kristal kaya tuzu yosunlardan gelen umami bileşiklerle birlikte çalışarak daha kompleks tatlar elde etmenizi sağlar. Mutfakta asıl maharet lezzetleri katmanlar halinde birleştirdiğinizde ortaya çıkar. Deniz yosunu ve baharatlarla tatlandırılmış bir tutam tuz, ağır soslar veya karmaşık işlemler gerektirmeden yemeğinize lezzet katmanları katabilir.
Umami tuzlarımız sandviçlerinize, salatalarınıza, yemeklerinize lezzet, doku ve görsel çekicilik katar.
Mutfağınıza yepyeni bir lezzet katacak gurme bir karışım olan umami tuzlarımızın tadını keşfedin. -
0.00 ₺
Fermente Sirkenin Kullanım Alanlar
Fermente sirkeler Anti bakteriyel, antifungal ve antiinflamatuar özellikleri ile size sağlıklı ,genç bir cilt sağlar. Cildinizin sağlıklı alkali pH düzeyine erişmesine yardımcı olur. Yüzünüzü temizledikten sonra bir parça pamuğa elma sirkesi damlatın ve cildinize tonik gibi uygulayın. Gözenekleri sıkılaştırırken kirleri de temizleyecektir.
Anti bakteriyel özelliği ile banyodan sonra koltuk altınıza birazcık sürmek kötü kokuyu engelleyecektir
Temiz bir nefes için 1 yemek kaşığı sirke ile 1çay bardağı suyu karıştırıp gargara yaparsanız ağız ve boğaz içerisindeki kötü bakterilere karşı etkili olacaktır.Ayaklarınızı yıkadığınız suya bir miktar sirke döküp 15 dk. beklediğinizde ayaklarınızın pamuk gibi olacak ve kötü kokulara karşı etkili olacaktır.
Varisler için bir pamuğa sirke damlatıp yatmadan önce varisli bölgeye uyguladığınızda size rahatlatacaktır
Banyo yaptığınız suya 1 bardak sirke eklerseniz vücudunuzu toksinlerden arındıracaktırSaçlarınızı yıkadıktan sonra 1 bardak suya 1 yemek kaşığı sirke karıştırıp saçınıza uygulayıp 2 dk bekletip duruladığınızda saçlarınız daha sağlıklı ve parlak gözükecektir
Bulaşık makinelerinde deterjan yerine sirke kullanabilirsiniz Fırın içi temizlikte ,mutfak tezgahı cam ve ayna temizliğinde de kullanabilirsiniz.
Sirke Sağlıktır
Gün içerisindeki bir öğününüze 2çay kaşığı sirke eklemeniz yemek sonrası kan şekeri yükselmelerinde % 20 ye varan düşmeler sağlayabiliyor.
Akşam yemeğine eklenen 1-2 çay kaşığı sirkede ertesi sabah ki kan şekerini daha düşük tutabiliyor
Düzenli sirke tüketiminin kan basıncını düşürebileceğini gösteren kanıtlar da mevcuttur. -
99.50 ₺
Yoka gevreklerini; 10 yıldır düzenli olarak atalık buğday unları ile beslediğimiz Yoka Ekşi Mayası ile hazırlıyoruz. Kullandığımız atalık buğday unları ve uzun fermantasyon süreci ile sindirimi kolay, lezzetli ve uzun süre tok tutan gevrekler elde ediyoruz
• Ekşi lahanalarınıza, peynirlerinize, soslarınıza, reçel ya da marmelatlarınıza altlık yapabilirsiniz
• Lezzetli bir çıtırlık için salatalarınıza, çorbalarınıza ekleyebilirsiniz
• Tek başına bir öğün olarak tüketebilirsiniz.
Kullandığımız atalık buğday unları taş değirmende öğütülmüştür. Kepeği ve ruşeymi ayrılmamıştır. Protein, lif, vitamin ve mineral içeriği ile besin değerleri yüksektir.Yoka Gevreklerinin Üretiminde Kullandığımız Unlar;
• Selçuklu nazarlığı olarak da tabir edilen Sivas`ın atalık buğdayı ZERUN buğdayımız
• Hitit kitabelerinde bile bahsi geçen, kaz dağlarının eteklerinde yetişen KIZILCA buğdayımız
• İç Anadolu da özellikle Kayseri ilimizde yetiştirilen nesilden nesile korunarak bugünlere gelmiş GACER buğdayımız
• Anadolu coğrafyasının en eski buğday türlerinden biri olan, Kars- Erzurum civarında yetiştirilen, 2500 rakımlı Alla hu Ekber Dağları eteklerinde yeniden toprakla buluşan KIRMIZI buğdayımız
• Mezopotamya`nın altın saçlı kızı ve Mezopotamya`nın bilinen en eski buğdayı, Mardin de yeniden hayat bulan SORGÜL buğdayımız.Her biri kültürel miras, genetik hazinemiz.
İçindekiler : Atalik buğday unları karışımı, tereyağı, zeytinyağı, ekşi maya, süt, karbonat, sirke, kaya tuzu
-
99.50 ₺
Yoka gevrek Yoka gevreklerini; 10 yıldır düzenli olarak atalık buğday unları ile beslediğimiz Yoka Ekşi Mayası ile hazırlıyoruz. Kullandığımız atalık buğday unları ve uzun fermantasyon süreci ile sindirimi kolay, lezzetli ve uzun süre tok tutan gevrekler elde ediyoruz
• Ekşi lahanalarınıza, peynirlerinize, soslarınıza, reçel ya da marmelatlarınıza altlık yapabilirsiniz
• Lezzetli bir çıtırlık için salatalarınıza, çorbalarınıza ekleyebilirsiniz
• Tek başına bir öğün olarak tüketebilirsiniz.
Kullandığımız atalık buğday unları taş değirmende öğütülmüştür. Kepeği ve ruşeymi ayrılmamıştır. Protein, lif, vitamin ve mineral içeriği ile besin değerleri yüksektir.Yoka Gevreklerinin Üretiminde Kullandığımız Unlar;
• Selçuklu nazarlığı olarak da tabir edilen Sivas`ın atalık buğdayı ZERUN buğdayımız
• Hitit kitabelerinde bile bahsi geçen, kaz dağlarının eteklerinde yetişen KIZILCA buğdayımız
• İç Anadolu da özellikle Kayseri ilimizde yetiştirilen nesilden nesile korunarak bugünlere gelmiş GACER buğdayımız
• Anadolu coğrafyasının en eski buğday türlerinden biri olan, Kars- Erzurum civarında yetiştirilen, 2500 rakımlı Allahu Ekber Dağları eteklerinde yeniden toprakla buluşan KIRMIZI buğdayımız
• Mezopotamya`nın altın saçlı kızı ve Mezopotamya`nın bilinen en eski buğdayı, Mardin de yeniden hayat bulan SORGÜL buğdayımız.Her biri kültürel miras, genetik hazinemiz.
İçindekiler : Atalik buğday unları karışımı, tereyağı, zeytinyağı, ekşi maya, süt, karbonat, sirke, keten tohumu, haşhaş, susam, çörek otu, ay çekirdeği, kaya tuzu
-
230.00 ₺
SAUERKRAUT (Ekşi Lahana), LAB ile fermente edilen, zengin probiyotik içeriğinin yanında prebiyotik de içermesiyle sağlığımıza sayısız fayda sunan sinbiyotik bir gıdadır.
Lakto fermente ekşi lahana kendi suyuyla fermente olur; içerisindeki enzimler, vitaminler ve dost bakterilerle süper gıdaya dönüşür.
Herbir çeşidine özgü sağlık deposu içeriği ve lezzetiyle fonksiyonel beslenmenin temelini oluşturur.
K, C ve B vitaminleri, kalsiyum, magnezyum, diyet lifi, folat, demir ve potasyum içerir.
Sirke, limon içermez, pastörize edilmemiştir.
Ekşi lahana kalorisi düşük ve lif oranı yüksek bir gıdadır.
İçeriğindeki lif nedeniyle daha uzun sürede sindirilir. Bu sayede uzun süre tokluk hissi verir.
Fermantasyon süreci, besinlerin biyoyararlanımını artırarak kendisinden daha besleyici hale getirir.
Bağırsak mikrobiyatası genel sağlığımız için son derece önemlidir. Bağırsaklarımızda bulunan bakteriler metabolizmamızı, ruh halimizi, bağışıklık sistemimizi, enerji seviyemizi, hormon üretimimizi ve çok daha fazlasını etkiler. Dolayısıyla sağlıklı bir bağırsak florasına sahip olabilmenin en iyi ve en etkili yolu probiyotik gıdalardır.