Fermantasyon, gıdaların içeriğinde nişasta ve şeker gibi karbonhidratların bakteri, maya ya da diğer mikroorganizmalar tarafından parçalanması olayıdır. Bir teknikten öte unutulmaya yüz tutmuş, lezzeti sağlıkla buluşturan bir sanattır. Fermantasyon en ekonomik gıda üretim ve koruma yöntemlerinden birisi olmasının yanı sıra probiyotikler olarak bilinen faydalı bakterileri ve birçok vitamini bir arada bulunduran gıdaların üretilmesini sağlamasıyla sağlıklı beslenmenin temelini oluşturur.
Fermantasyonun tarihi aslında insanlık tarihi kadar eski. İnsanlar topladıkları, ürettikleri fazla gıdayı bozulmadan saklamanın yollarını aramışlar; mayalamışlar, kurutmuşlar, tütsülemişler, tuzlamışlar. 10 bin yıl öncesine ait bulgularda “Bereketli Hilal” diye adlandırılan bölgede üzüm sularının, hurma özlerinin fermente edilerek tüketildiğini görüyoruz. Yoğurt, kefir, tarhana, boza, pastırma, sauerkraut, kimchi gibi fermente gıdalarla insanlar hem elindeki etin, sütün, sebzenin, tahılın kullanım süresini uzatmış hem de çok daha faydalı, sağlıklı gıdalar elde etmiş.
Günümüzde ise soğutma, dondurma, şoklama, gibi tekniklerin geliştirilmesiyle birlikte işler değişti. İnsanlar rehavete kapıldı fermente gıdalar unutuldu, unutturuldu… Fermente gıdaların yerini “modern” gıda endüstrisinin ürettiği hazır, işlenmiş paketli gıdalar, konserveler, fast food ürünler aldı. Kolayca ulaşabildiğimiz ancak işlevsiz bir yığın ölü gıda… Diğer taraftan antibiyotik kullanımındaki artış, antibakteriyel ürünlerin gitgide yaygınlaşması ve günlük yaşamlarımızın getirdiği stres, uykusuzluk gibi olumsuz faktörlerin bir araya gelmesiyle birlikte de en ufak bir enfeksiyonla dahi baş edemez hale geldik.
Peki bütün bu olumsuzluklara karşı ne yapabiliriz? İlk yapmamız gereken şey ölü gıdayı terk edip canlı gıdaya geçmektir. Probiyotik içeren gıdalara günlük hayatımızda, beslenmemizde yeniden düzenli bir şekilde yer vermeliyiz.
Bizler YOKA FERMENTE ailesi olarak insana ve doğaya saygıyı düstur edinerek canlı, yaşayan gıdalar üretiyoruz. Bugünün dünyasının fermantasyon tekniğinin de bir adım ötesine geçerek tamamen doğal ürünlerle ve yöntemlerle yabani fermantasyon sanatını yeniden canlandırmayı ilke ediniyoruz.